Cartea de vizită

Centrul de Informare al României  a fost inaugurat în luna decembrie anului 2016 în cadrul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, în spaţiile Bibliotecii Ştiinţifice. Iniţiativa înfiinţării Centrului de la Bălţi datează încă din primăvara anului 2015 când Universitatea de Stat Alecu Russo din Bălţi şi Biblioteca Ştiinţifică au fost vizitate de Angel Tîlvăr, Ministrul delegat pentru relația cu românii de pretutindeni din Guvernul de la București.

În vara anului 2016  o echipă de bibliotecari au elaborat Proiectul viitorului CIR şi a fost  încheiat Acordul între Ministerul Afacerilor Externe al României, reprezentat de domnul Mihail Baciu, Consul General al României la Bălţi şi Universitatea „Alecu Russo” reprezentată de domnul profesor doctor Ion Gagim, Rectorul Universităţii.

În perioada octombrie – noiembrie 2016 a fost renovată locaţia şi instalate dotările necesare unei asemenea instituţii.

Obiectivul fundamental al Centrului de Informare al României este de a păstra identitatea română pentru locuitorii zonei de Nord al Republicii Moldova şi a contribui în mod semnificativ la procesul de extindere a prezenţei limbii şi culturii române în regiune, de promovare a civilizaţiei româneşti în zonele din jurul granițelor  țării unde trăiesc comunități de români.

Principalele domenii de activitate vizează realizarea proiectelor şi programelor de perfecţionare în limba română, ateliere tematice în domeniul istoriei, geografiei şi civilizaţiei româneşti. Centrul dispune de tehnică de ultima generație, fondul de carte conţine publicaţii din mai multe domenii de ştiinţă: jurnalism, politică, artă, literatura artistică, critică literară, istorie. Accesul în Centru este gratuit pentru toți doritorii din Nordul Republicii Moldova.

Capacitatea CIR: 30 locuri

Coordonator CIR: Lilia Ababii, e-mail: cirbalti@gmail.com

Centrul de Informare al României este localizat la Biblioteca Ştiinţifică, et.2.